Lorem Ipsum

Lorem Ipsum

Lorem Ipsum

Texten Lorem Ipsum härstammar från en gammal text av Cicero från det första årtusendet. Texten började användas redan på 1960-talet av grafiker som ville visa hur texten skulle se ut på diverse dokument, utan att för den sakens skulle kommunicera något som helst innehåll. Det är relativt få människor som kan latin idag och även om man kan språket så är själva innehållet i Lorem Ipsum ganska tillintetsägande.

Lorem Ipsum – Bakgrund

*Träutensilierna i ett tryckeri äro ingalunda en faktor där trevnadens ordningens och ekonomiens upprätthållande, och dock är det icke sällan som sorgliga erfarenheter göras ordningens och ekon och miens därmed upprätthållande. Träutensilierna i ett tryckeri äro ingalunda en oviktig faktor, för trevnadens ordningens och och dock är det icke sällan.”

Vad var det du precis läste? Det låter som ett världsrekord i nonsens. Och det är just exakt vad det är! Texten du läste är en svensk översättning av texten Lorem Ipsum, som blivit den standardiserade texten som man använder när man vill visa hur text på exempelvis en PowerPoint-mall ser ut, utan att texten ska gå att förstå, eller ha någon betydelse.

När program som PageMaker och Microsoft Word började säljas under 80- och 90-talet så spred sig Lorem Ipsum som en löpeld över världen. Helt plötsligt var Ciceros gamla text en av de mest sedda texterna i världen, men kanske inte den mest lästa.

Generatorer för Lorem Ipsum

I flera mjukvaruprogram finns idag så kallade generatorer som kan genererar Lorem Ipsum-texter på ett slumpmässigt vis. Speciellt på webbsidor är det ju extra viktigt att ha unika texter. Plagiat på texter kan straffa sig hårt om Google får reda på det. Google värdesätter unikt material. Har man en webbsida som säljer mallar av något slag och texterna på dessa är identiska med den ursprungliga Lorem Ipsum.texten, så kan man få problem.

Därför kommer dessa generatorer väl till pass. Genom några enkla kommandon kan man generera Lorem Ipsum.texter som är unika. Har man dessutom en webbsida som riktar sig mot människor i ett land vars språk består av unika tecken, så kan man låta generatorerna skapa texter där dessa tecken ingår. På så sätt kan med hjälp av Lorem Ipsum skapa till exempel mallar som har texter som känns lokala och relevanta.

Lorem Ipsum
Lorem Ipsum

Lorem Ipsum för att fånga trafik

Lorem Ipsum är ett ord som har många sökningar på Google. Därför använder många SEO-konsulter och webbdesigners ordkombinationen för att driva trafik till sina webbplatser. Det är ett ganska billigt och enkelt sätt att dr mer trafik till sin webbplats.

Väldigt få människor känner till Googles algoritm som avgör vilka sidor på nätet som hamnar högt upp bland sökresultaten vid en sökning. Däremot finns det många människor som arbetar heltid med att försöka analysera hur algoritmen fungerar och hur den tänker. Det är här som Lorem Ipsum har kommit till användning som ett mycket kostnadseffektivt sätt att visa för Googles algoritm att deras webbplats är relevant. I och med att man här har en legitim anledning att publicera nonsens på sin hemsida kan man nå resultat snabbt. Texterna genereras på nolltid och dom är dessutom unika. Dom innehåller Lorem Ipsum som är ett mycket relevant sökord för Google.

Sidorna om Lorem Ipsum kan som sagt skapas på några sekunder. Jämför detta med att till exempel skriva blogginlägg för att få fram olika nyckelord. En artikel på 800 ord kan ta uppåt en timme att skriva. Att generera en Lorem Ipsum-text går på några sekunder. Lorem Ipsum är effektivt!

Så varför skulle man vilja driva trafik till en webbplats om Lorem Ipsum? Det vill man oftast inte. Men om Google anser att en viss webbsida är mycket relevant för ett ämne som har mycket trafik rent generellt, så kommer hela webblatsen att åka upp i rankingen i de organiska resultaten.

Som en liten parentes till Lorem Ipsum så kan det vara bra att förklara vad organiska resultat är. När du gör en sökning på Google så har du kanske noterat att det först ofta kommer upp betalda sökträffar i form av annonser. Den vane Googlaren vet att dessa resultat inte nödvändigtvis är de mest relevanta, utan snarare träffar på företag som lagt det högsta budet för att få synas överst i listan. Men scrollar man ned lite grann så kommer man till det som kallas de organiska resultaten. Detta är alltså de sökresultat som Googles välkända och omtalade algoritm tar fram. Dessa går inte att köpa för pengar. Men, det går att genom smart SEO-arbete och länkbygge, se till att ens webbsida blir så relevant som möjligt för Google. Att ha en Lorem Ipsum-sida är alltså en del i det arbetet.

Tyvärr är ju inte Google så smart ännu att kunna räkna ut vilken artikel eller webbsida som är mest relevant för ett sökord, enbart baserat på innehåll. Istället tittar Google på hur många som länkar till just den sidan, exempelvis.

Lorem Ipsums framtid

Ingenting tyder på att Lorem Ipsum ska komma att bytas ut mot något annat. Förmodligen kommer Ciceros text att fortsätta dyka upp på miljontals webbsidor under många år framöver. Nya programvaror och applikationer kommer ständigt och i och med att dess funktionalitet utvecklas så blir dessa program mer anpassningsbara för användaren. Ett exempel kan vara ett bokföringsprogram som tidigare haft standardiserade texter för olika händelser, etc. Nu blir det allt vanligare att man istället har en mall och att företaget själva skriver in sitt personliga meddelandet. Vad tror du att det finns för text där från början för att visa användaren hur mallen kommer att se ut när den är fylld med text? Lorem Ipsum så klart! Lorem Ipsum dyker upp lite överallt och det här är garanterat inte sista gången som du läser om ordet. DÄremot så kommer förmodligen generatorerna att utvecklas ännu mer. Man strävar efter att Lorem Ipsum-texterna ska smälta in i omgivningen i så hög utsträckning som möjligt. Därför görs det en hel del förändringar och tillägg i dessa texter. Bland annat så blandar man in lokala tecken, så som ÅÄÖ, för att få texterna att se mer lokala ut och inte så latinska.